سه تار

  • سازهای زهی – مضرابی
  • ایرانی – ریشه خراسانی
  • برجسته‌ترین نوازنده: میرزا عبدالله
  • ساز رسمی در کلاسیکِ ایرانی

سه‌تار، یکی از انواع گوناگون تنبور خراسان است که فارابی از آن نام برده است؛ تارهای آن را از پایین به بالا و با ناخن انگشت اشاره می‌نوازند (تا تأکید بر نت و ضربِ قوی حاصل آید)…چندین ریزنگاره ( مینیاتور) متعلق به قرن دهم به بعد به وضوح فن اجرای سه تار را با دست‌راست نشان می‌دهند.

  • وجه تمایز:

آنچه سه‌تار را از سازهای خویشاوندش متمایز می‌کند مجموعه نت‌های آن است که تا بیش از “دو هنگام (اکتاو) و نیم” را شامل می‌شود، حال اینکه انواع دیگر، در بالاترین حد خود، بدون در نظر گرفتن واخوان، از یک هنگام (اکتاو) و یک چهارم درست نمی‌گذرند، به علاوه، آهنگ سه‌تار بتدریج در تمام تارها (سیمها) منتشر می‌شود، در حالی که در مورد انواع محلی تنبور، مثلا دو تار خراسان اجرا محدود می‌شود به سیم زیر اصلی.

  • کاربردِ علمی:

گرچه خانواده‌ی تنبورها به دلیل قدرت مفهوم‌آفرینی و شیوه استفاده از آنها بیشتر در خدمت موسیقی محلی بوده‌اند، اما “سه‌تار” ظاهرا برای موسیقی علمی بوده است. در موسیقی مردم‌پسند شهری یا روستایی هرگز از “سه‌تار” استفاده نشده است، در حالی که همه سازهای قدیمی دیگر مورد استفاده بوده‌اند. از سوی دیگر نزدیکترین خویش سه‌تار از نظر فن اجرا سیتار هندی است که آن هم متعلق به سنت علمی موسیقی هند است. همچنین است تنبور افغانی، نوعی سه‌تار، که از نظر فن اجرا به کفایت شبیه به سه تار یا سیتار هندی است.

. . . . . . . . . .    ما را در تکمیل مقالات یاری کنید    . . . . . . . . . .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست