- موضوع: ترانههای ایرانی، پارتیسیون
- پدیدآور: ارشد تهماسبی
- ناشر: ماهور 1392
تصنیف های عارف
استاد ارشد تهماسبی در این کتاب مجموعهای از تصنیفهای ماندگارِ عارف را به همراه پارتیتور، متن ترانه، نام دستگاهها و توضیحاتی راجع به اجرا و تاریخچه دقیق آن با دقت و وسواس تخصصی، گردآوری و شناسهنویسی نموده است. در مقدمهی کتاب آمده است: “عارف در سراسر زندگی خود همیشه صراحت داشت و این حداقل در تصنیفهای اجتماعی-سیاسی به خوبی مشهود است بدون هراس هرآنچه را که فکر میکرده به زبان میرانده تا جایی که صراحت گاه باعث رنجش دوستان و یارانش میشده است. در تفکر و عملکرد سیاسی خود بسیار احساساتی بود تا جایی که گاه خود به زودی از تابع جریانی شدن یا از شخصی جانبداری کردن پشیمان میشد و رویهای دیگر اتخاذ میکرد؛
پلیس مخفی نابود و محتسب به قمار
به خواب شحنه، مست و دزد در کار است
تو صحّت عمل از دزد و راهزن مطلب
از آن که مملکت امروز دزد بازار است
کتاب با مقدمهای در تعریف کلی تصنیف به عنوانِ گونهای موسیقیِ ضربی-کلامی آغاز میشود، سپس از تاریخچهی آن میگوید و با اشاره به ترانهسرایان بزرگ به عارف میرسد؛ اندکی از زندگی او و وضعیت سیاسی زمانش میگوید و سپس به کیفیت و ویژگیِ آثارش میپردازد. در انتهای درآمد، نگارنده مارا از تعداد بیشمار آثار، به خوانش 19 تصنیف که بازیافته و تنظیم کرده است دعوت میکند:
تصنیفها:
- دیدم صنمی…(شور)
- آمان…(شور)
- نمیدانم چه در…(افشاری)
- نکنم اگر چاره…(افشاری)
- افتخار…(سهگاه)
- از خون جوانان…(دشتی)
- دل هوس…(ابوعطا)
- نه قدرت…(افشاری)
- باد فرح بخش…(بیات ترک)
- گریه را به مستی…(دشتی)
- از کفم رها…(افشاری)
- چه شورها…(شور)
- شانه بر…(دشتی)
- رحم ای خدای…(بیات تُرک)
- امروز ای فرشته…(افشاری)
- گریه کن…(دشتی)
- تا رُخت…(بیات اصفهان)
- ای دست حق…(افشاری)
- باد خزانی…(افشاری)
- استعداد عارف از سنین نوجوانی به ثمر رسید. اولین تصنیف را که بسیار هم زیباست در ۱۸ سالگی ساخت، که هنوز هم از شاهکارهای تصنیف سازی به شمار می رود. (مقدمه کتاب)
- چند سالی گذشت تا کم کم نغمه مشروطه از گوشه و کنار شنیده میشد. عارف از همان ابتدای جنبش آزادی به سوی مشروطه خواهان روی آورد و فریحه و استعداد نادر و چند جانبه خود را وقف آزادی نمود یکی از معروف ترین آثار او در این زمان غزل پیام آزادی است. سخن خود عارف در مورد تصنیف ها: “اگر من خدمتی دگر به موسیقی و ادبیات ایران نکرده باشم وقتی تصنیف های وطنی ساختم که ایرانی از هر ده هزار یک نفرش نمیدانست وطن یعنی چه! یکی از مزیت های تصنیف های عارف آن است که خود هم شاعر و موسیقیدان و هم خواننده بود و به تصنیف ها معنی و مفهوم ملی داد. (مردان پارسی)
. . . . . . . . . . ما را در تکمیل مقالات یاری کنید . . . . . . . . . .