روح الله خالقی

  • متولد 1285کرمان – 21 آبان 1344 (ظهیرالدوله تهران)
  • موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده، رهبر ارکستر، مدرس
  • سازتخصصی: ویولن، تار، سه تار
  • تحصیلات آکادمیک:کارشناسی فلسفه و ادبیات فارسی
  • تاسیس هنرستان موسیقی ملی
  • بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال، سرود ملی (ای ایران)
  • دیگر سمت‌ها: منشی مخصوص دفتر وزیر، معاون دفتر وزارتی
    معاون اداره موسیقی کشور، هنرستان عالی موسیقی

درخانواده‌ای دیوان سالار دیده به جهان گشود. پدر و مادر هر دو تار می‌نواختند؛ مادر در کمانچه‌نوازی هم تبحر داشت و پدر مدتی شاگرد استادان مطرح تار بود – آنطور که خودش میگفت در کلاس درویش خان هم ساز زده بود. بچه‌ها را به مدرسه آمریکایی فرستاده بودند؛ مدیر مدرسه هر روز قبل از شروع کلاس‌ها پشت ارگ می‌نشست آهنگی می‌نواخت و دانش‌آموزان با او همراه می‌شدند و سرود می‌خواندند. در همسایگی مردی ویلون می‌زد و بعدها متوجه شد او “رکن‌الدین‌خان مختاری” بوده است. شوهر دخترعمه “میرزا رحیم کمانچه‌کش” صدایی خوش داشت، در دستگاه تعزیه شاهی بود و بعدها که در کمانچه نوازی مهارت بیشتر یافت از نوازندگان نایب‌السلطنه شد. کمانچه را در کیسه می‌گذاشت، زیر عبا می‌گرفت و با خودش به خانه آنها می‌آورد…

با میرزا غلامرضا شیرازی – نوازنده‌ی تار – آشنایی و رفت‌وآمد خانوادگی داشتند. از آموزه‌های نصیر فرصت در زمینه عروض و نقاشی نیز بهره‌مند شد. در سال 1302 ، روح‌الله نوجوان با دیدن آگهی  برپایی مدرسه عالی موسیقی، ثبت نام کرد. یکسال بعد تصمیم گرفت صرفاً به مدرسه‌ی موسیقی برود – پدرش با وجود علاقه‌ای که به موسیقی داشت، با تصمیم او ‌مخالف بود و در نتیجه او مدتی پنهانی به مدرسه‎ی موسیقی می‌رفت. در تابستان سال ۱۳۰۴، چهار کنسرت به رهبری وزیری در مدرسه اجرا شد که خالقی نیز در آن‌ها به عنوان نوازنده حضور داشت. در دو سال آخر تحصیلش، شهرداری تهران کافه‌ی بلدیه را بنیاد کرد و برای آن نیاز به یک دسته‌ی ارکستر ایرانی داشت. تشکیل دادن این دسته به خالقی سپرده شد.

به این ترتیب تدریس موسیقی و سرپرستی را در ابتدای جوانی آغاز کرد – این درحالی بود که تحصیلات خود را در دارالفنون و پس از آن در دانشسرای عالی تا مدرک کارشناسی در رشته‌ی فلسفه و ادبیات فارسی نیز ادامه داد. در سال 1314 وارد خدمات دولتی در وزارت فرهنگ شد و سه سال بعد معاون دفتر وزارت فرهنگ گردید.

. . . . . . . . . .    ما را در تکمیل مقالات یاری کنید    . . . . . . . . . .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست