خانه › هنرمندان › گروه موسیقی
گروه شیدا
- سرپرست: محمدرضا لطفی
- حضور رسمی: 1353
محمدرضا لطفی با همکاری علیاکبر شکارچی، حسین عمومی و ناصر فرهنگفر پایههای تأسیس گروه شیدا را در سال ۱۳۵۱ در دانشگاه تهران ریخته بود، اما فعالیت رسمی این گروه در سال ۱۳۵۳ با همکاری هوشنگ ابتهاج در رادیو ایران آغاز شد. هوشنگ ابتهاج که برای ترویج و اشاعهی موسیقیِ ایرانی، از مدیرِ وقتِ رادیو بودجهی جداگانهای گرفتهبود، از محمدرضا لطفی درخواست کرد تا گروهی تشکیل دهد و به تولیدِ کارهایی در موسیقیِ کلاسیکِ ایرانی بپردازد.
اعضایِ ابتدایی گروهِ لطفی را خانوادهی کامکارها، زیدالله طلوعی، هادی منتظری و درویشرضا منظمی تشکیل دادهبودند. این گروه بنا به خواستِ ابتهاج، به بازآفرینیِ ساختههای گذشتگان پرداخت. چون نخستین کاری که تولید شد، از ساختههای علیاکبر شیدا بود، به پیشنهادِ ابتهاج، نامِ گروه را “شیدا” گذاشتند. ابتهاج برایِ معرفیِ بهترِ کارهایِ این گروه، در رادیو برنامهای با نامِ “گلچین هفته” را پایه گذاشت که هر جمعه صبح، به پخشِ کارهای گروه شیدا میپرداخت. این برنامه در معرفیِ موسیقیِ ایرانی – مبتنی بر ردیف – و جذبِ جوانان به موسیقیِ ایرانی تأثیر بسیار فراوانی داشت.
پس از انقلاب سال 1357 و فضای سیاسی موجود، بسیاری از هنرمندان از جمله هنرمندان گروه شیدا از رادیو استعفا دادند و به کانون چاووش پیوستند. کانون چاووش تا چندین سال آثار گرانبهایی با همکاری گروههای شیدا و عارف ضبط و انتشار داد تا اینکه به دلیل محدودیتهای زمانه، سرانجام در سال 1363 منحل شد. محمدرضا لطفی نیز برای ادامه فعالیتهای خود عازم سفرهای بسیار خارج از کشور شد.
سرانجام استاد لطفی پس از سالها دوری از وطن، در سال 1385 به قصد احیای دوبارهی گروه شیدا و از سر گرفتن فعالیتهای هنری به ایران باز میگردد. اما مشکلات و شرایط اجتماعی مجال کافی نمیدهد. با این حال استاد لطفی با تمام توان و شوری دوباره “موسسهی فرهنگی و هنری آوای شیدا” را در ایران نیز راهاندازی میکند و گروههای سهگانهی شیدا را تشکیل میدهد، شامل: گروه اصلی شیدا، گروه بانوان شیدا و گروه بازسازی (آثار گذشتگان)
اعضاء اصلی در آغاز کار گروه شیدا:
- محمدرضا لطفی(سرپرست، نوازنده تار و سهتار)
- درویش رضا منظمی (کمانچه)
- عبدالنقی افشارنیا (نی)
- پشنگ کامکار (سنتور)
- زیدالله طلوعی (تار، سهتار)
- بیژن کامکار (دف، رباب، تار، تنبک)
- هادی منتظری (کمانچه، ویولن)
- مجید درخشانی (تار، سهتار)
- محمد جمال سماواتی (تار، سهتار)
- ارژنگ کامکار (تنبک)
{پرونده ناقص – نیازمند پژوهش}
- 1353 – آغاز فعالیت در رادیو با اجرای آثار گذشتگان.
- 1354- نخستین اجرا در جشن هنر شیراز (اجرای نوا)
- کنسرتهای گروه شیدا بعد از انقلاب 1357:
اولین اجرا: سرود “ای ایران ای سرای امید” در دانشگاه ملی تهران (دانشگاه شهید بهشتی)، کنسرت دانشگاه شریف، کنسرت پارک ارم، کنسرت میدان آزادی، اجرای موسیقی آذری در سندیکای بافندگان سوزنی (با همراهی حسین علیزاده و خواننده آذری: هوشنگ اوج)، اجرای کنسرت برای کارمندان و کارگران پالایشگاه نفت شهر ری،
- آخرین کنسرت: کنسرت چهارگاه در انجمن زرتشتیان و برخی سفارتخانهها (سال؟)
پس از بازگشت استاد لطفی به ایران:
- 1387 – کنسرت سهگانه گروه شیدا – سالن وزارت کشور
گروه همنوازان شیدا:
- 1386 – یادواره استاد نورعلی برومند
- 1387 – وطنم ایران – (با صدای محمد معتمدی)
- 1388 – یادواره عارف قزوینی
- 1388 – کنسرت محمدرضا لطفی و محمد معتمدی (بازسازی سپیده (چاووش6))
- 1389 – کنسرت سایه جان
- 1389 – کنسرت محمدرضا لطفی و گروه همنوازان – شیراز
- 1390 – کنسرت هنر گام زمان
- 1391- آلبوم تصویری هنر گام زمان
- 1391 – جادوی سکوت
گروه بانوان شیدا:
- 1391- کنسرت محمدرضالطفی و گروه بانوان شیدا – بلژیک
- 1387 – کنسرت آذرماه – وزارت کشور ؟
- 1387 – آلبوم ردیف میرزا عبدالله
- 1388 – آلبوم ای عاشقان
- 1392- آلبوم زخمه ساز
- محمدرضا لطفی با احیای دوباره گروه شیدا، آغاز گر کنسرت های سال 87 خواهد بود، با این تفاوت که در این کنسرت وی با دستی پر به صحنه باز گشته است. به گزارش همشهری آنلاین از روابط عمومی موسسه آوای شیدا، در این کنسرت که قرار است در روزهای 26 تا 28 اردیبهشت در تالار کشور برگزار شود، گروههای سهگانه زیر نظر محمدرضا لطفی اجرای برنامه خواهند داشت. در این کنسرت گروههای «شیدا» به خوانندگی «محمد معتمدی»، «بانوان شیدا» به خوانندگی «علیرضا شاهمحمدی» و «بازسازی شیدا» به خوانندگی «امیر اثنی عشری» به روی صحنه خواهند رفت. سرپرستی، آهنگسازی و مدیریت هنری هر سه این گروهها بر عهده محمدرضا لطفی است. (همشهریآنلاین)
- محمدرضا لطفی: “آواز ما در این سی سال اخیر تکمحصولی شده است و من به هیچ وجه این مقوله را حمایت نمیکنم؛ چرا که دیگر رقابتی وجود ندارد و ۹۰ درصد ذائقه مردم متاثر از آثار شجریان است و بیشتر خوانندگان جوان ما صدای شجریان یا صدای ناظری، ایرج و گلپا را تقلید میکنند تا زودتر به شهرت برسند… فریدونپور از یک طرف لطافت صدای بنان را دارد و از طرف دیگر صدایش به صدای محمودی خوانساری نزدیک است. همچنین این خواننده جوان ویژگیهای خاص خودش را نیز دارد. (موسیقی ایرانیان)
- منابع: کتاب “مجموعه آثار استاد محمدرضا لطفی” – همشهریآنلاین – موسیقی ایرانیان
. . . . . . . . . . ما را در تکمیل مقالات یاری کنید . . . . . . . . . .