- مستند – پژوهشی، اجتماعی، تاریخی، جنگی
- موضوع: سرگذشت موسیقی ایران در دهه ی 60
- فیلمی از سید وحید حسینی
- موسسه روایت فتح – 1395
- فیلم در رسانههای معتبر موجود نیست!
بزم رزم
مستند سینمایی «بزم رزم» درباره سرگذشت موسیقی ایران در دهه ۶۰ (1367-1357) و اتفاقاتی است که برای موسیقی بعد از انقلاب رخ داده است. این مستند روایت اهالی موسیقی از آن دوران است که براساس پژوهش و به کارگردانی سید وحید حسینی ساخته شده و حدود 20 چهره موسیقی شامل هنرمندان و مسئولان وقت در عرصه مدیریت بر هنر موسیقی در آن حضور دارند؛ افرادی مانند حسین علیزاده، بیژن کامکار، مجید درخشانی، حمید شاهنگیان، حسن ریاحی، علی اکبرشکارچی، محمد گلریز، همایون رحیمیان، کامبیز روشنروان، حسامالدین سراج، فیروز برنجان، مهدی کلهر و… درباره هنر موسیقی و چگونگی حفظ و اشاعه این هنر در شرایط اجتماعی روزهای پس از انقلاب و جنگ صحبت کردهاند.
در خلاصه این مستند آمده است: با وقوع انقلاب شرایط بر موسیقیدانان سخت شد، موسیقیدانانی که خود همراه با انقلاب بودند – با این همه، این قهرمانان جنگیدند و در نهایت توانستند بر ناملایمات و تندرویهای دهه اول انقلاب پیروز شوند و موسیقی اصیل و فاخری را برای ما حفظ کنند.
- کارگردان و پژوهشگر: سید وحید حسینی
- نویسنده: سید وحید حسینی, محدثه گلچین عارفی
- تدوین: محدثه گلچین عارفی
- مشاور کارگردان: سید علی مصطفی
- گوینده: صابر ابر
- با حضور بهترینهای موسیقی:
حسین علیزاده
بیژن کامکار
مجید درخشانی
علی اکبر شکارچی
کامبیز روشن روان
حسام الدین سراج
- مشاور پژوهش و آرشیو: اسماعیل جعفری جمنانی، مجید جعفری لاهیجانی
- مدیر تصویربرداری: سید وحید حسینی
- تصویربردار: امیر مهریزدان
- صدابردار: کاوه عابدین
- صداگذار: آرش قاسمی
- مدیر تولید: مینا مدرسی
- دستیار کارگردان: محمد صادق گلچین عارفی
- عکاس: نغمه تهرانی
- گرافیک و تیتراژ: مهدی دوایی
- اصلاح رنگ: جمشید وفایی
- مشاور امور رسانه و مدیر روابط عمومی: پریسا ساسانی
- 1395 – دیپلم افتخار و تندیس بهترین پژوهش از دهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت
- 1395 – سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر – سیمرغ بلورین، لوح تقدیر و جایزه نقدی بهترین دستاورد فنی و هنری در بخش مستند سینما حقیقت
- 1395- نامزد بهترین کارگردانی، فیلم، تدوین و پژوهش از هشتمین جشن مستند خانه سینما
- سید وحید حسینی در ساختن مستند بزم رزم در بیان روایت خود بسیار ساده عمل کرده است و مانند یک شاهد و قصهگو ظاهر شده و آگاهانه براساس یک طرح و فیلمنامه جامع و با استفاده از تصاویر آرشیوی ناب و یا کمتر دیده شده، آنچه که در نظر دارد را بر پرده نقرهای آورده است. این مستند از نوع مستند موسیقی به شکلی شایسته از سرنوشت مردم و سرزمین ایران روایت ارائه می کند، مردمی که نمیدانند قرار است چه روزگاری را در روزهای پس از انقلاب آغاز کنند… (خبرآنلاین)
- … روایت واقعی از جریانی در حوزه موسیقی است که ناگفتههای بسیار فراوانی دارد و هر هنرمندی که در آن شرایط به زندگی هنری خود مشغول بوده میتواند به سهم خود روایتهای متفاوت و پرقضاوتی از آن دوران را داشته باشد. نکته جالب توجه اینکه کارگردان با مراجعه به افرادی چون حمید شاهنگیان و مهدی کلهر هوشمندی خود در انتخاب مصاحبه شوندگان را به بهترین شکل ممکن نشان داده؛ چرا که این دو از تصمیم گیرندگان مهم موسیقی در دوره تاریخی بودند که هنوز هم ردپای آنها در عالیترین ارکان سیاستگذاریهای حوزه موسیقی در بخشهای مختلف دیده میشود… (خبرگزاری مهر)
- مصاحبه کوتاهی با سید وحید حسینی انجام دادم و از او پرسیدم در کارنامه مستندسازی شما، مستند پرتره زیاد دیده میشود و در مستند بزم رزم نیز حسین علیزاده قهرمان اصلی داستان است، آیا میشود با اغماض این مستند را نیز نوعی مستندپرتره حسین علیزاده در زمان جنگ دانست؟ حسینی با تاکید روی واژه «ابدا» گفت اصلا اینطور نیست و این مستند یک مستند موضوع محور و تحلیلی است راجع به موسیقی دهه 60 ایران… (ویرگول)
- مهدی تهرانی: …بنظرم گل حرف هاي اين مستند از دهان حسين كلهر و بيژن كامكار درآمده است. جالب اينجاست كه عمده مديران موسيقي كه در اين فيلم حضور دارند در حال حاضر مسئوليت خاصي حداقل در اين حوزه ندارند. و اما سرنوشت موسيقيدان ها اما بسيار متفاوت بوده است. بزم رزم را كه ببينيد متوجه مي شويد كه چه دوران سختي در طي دهسال اول انقلاب بر موسيقي رفته است. و چه رسالت سترگي همين اهالي شريف موسيقي بردوش كشيدند و بعدها عمدتا قدرهم نديدند و برصدر هم ننشستند… (همشهری آنلاین)
- فشارهای ایدئولوژیک برای از بین بردن موسیقی در ایران از یک سو، مقابله و مبارزه شیداییها و چاووشیها برای زنده نگه داشتن حداقل نامی از موسیقی ایرانی و موسیقی ردیف دستگاهی از سوی دیگر و دست آخر حماسهسراییهای ویژه آهنگرانیها و فولکورخوانیها برای زنده نگه داشتن یاد و خاطر جهانآراها و شهدای گمنام، باعث پیدایش آشفتهبازار سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در آن دوران شده بود و کارگردان مستند «بزم رزم» توانست روایت خط به خط از سرنوشت موسیقی ایران از زمان قبل از انقلاب و تا ۱۰ سال پس از آن را به تصویر بکشد… (سینماسینما)
- پرسشی به میان می آید که آیا کارگردان میخواهد از موسیقی جنگ (به عنوان یکگونه موسیقایی) صحبت کند یا از موسیقی در زمان جنگ؟ اینجاست که حتی رویکرد فنی کارگردان در ساخت میتواند شکل دیگری به خود بگیرد. از قاب و نور و دکوپاژ بگیرید تا تدوین و صدا. حسین علیزاده به عنوان نقش اول این مستند، مستقیم و بیواسطه از آن سالها میگوید و هرگاه که مابهازای تصویریای هم وجود داشته باشد، به پیوست میآید و این مبنای روایت تاریخ میشود…(خبرگزاری پانا)
- وحید حسینی: یکی از نقدهایی که به این مستند وارد شد و آن را نقد درستی میدانم این است که ما فراموش کردیم که به وضعیت زنان فعال در عرصه موسیقی کشور در مقطع زمانی انقلاب و جنگ و اینکه چه اتفاق هایی برای آنها رخ داد، بپردازیم. به نظرم باید درحد یک فصل به این موضوع میپرداختیم… (ایسنا)
- کارگردان اثر، در آغاز نمایش فیلم خود، آن را به «خالق نینوا» تقدیم کرده بود. در کنار آن بیان برخی سخنان تکراری از هنرمندان نیز میتوانست برای مخاطبان جدی موسیقی که قبلترها نیز آنها را شنیده و دیده است، جذابیت چندانی نداشته باشد. بیان سخنانی همچون خاطرات علیزاده از اولین کنسرتش در تهران، داستان خلق آلبوم «نینوا» و یا دلتنگی ایشان پس از خروج از کشور… (کتابنیوز)
- منابع اینترنتی: خبرآنلاین – خبرگزاری مهر – ویرگول – همشهری آنلاین – سینماسینما – خبرگزاری پانا – ایسنا – کتابنیوز – رادیوآوا
- پژوهشگر: هدا ابراهیم نژاد ارجمندی