آرشه یا کمانه
- ساخته شده از چوب، موی اسب و قطعات پیوندی
- برای نواختن برخی سازهای زهی
آرشه شامل یک چوب است که به دو سر آن موی دُم اسب متصل شده است. موها در نوک آرشه با قطعهای از جنس عاج یا استیل، به چوبِ آرشه میچسبند. انتهای آرشه قطعهای به نام موگیر، که از چوب و صدف ساخته شده، کشیدگی موهای آرشه را تنظیم میکند. موگیر با پیچ به چوب آرشه متصل میشود.
کمانه: در موسیقی ایرانی، برای نواختن سازهایی چون کمانچه، از نوعی آرشهی خاص با نام «کمانه» استفاده میشود. طول کمانه ۶۰ سانتیمتر است و یک کلاف از موی دُم اسب به دو انتهای آن وصل شدهاست. برخلاف آرشه، زهِ کمانه قدری شلتر از حد معمول کشیده میشود و با استفاده از حلقهای که نزدیک به دستهی کمانه قرار دارد، میتوان با توجه به حالوهوای قطعهی نواختهشده، فشار کمانه روی سیمها را کنترل کرد.
تاریخچهی استفاده از آرشه بهطور قطع مشخص نیست. در یونان باستان نامی و تصویری از آرشه وجود ندارد، اگرچه قرنها در اروپا یونان را خاستگاه آرشه میدانستند. این اشتباه به علت ترجمه اشتباه مضراب به آرشه حاصل شده بوده. قدیمیترین تصویر از آرشه در یک کتاب مذهبی در اسپانیا از قرن ۱۱ میلادی به دست آمده. اما قدیمیترین نام از آرشه در یک سفرنامه به زبان عربی یافت شده؛ در سفرنامهای که برای خلیفه هارونالرشید نوشته شده، نوازندگان رومی در حال نواختنسازی با یک کمان گزارش شدهاند. خوارزمی نیز پیش از آن در کتاب مفاتیح العلوم در قرن ۱۰ میلادی ذکر کرده که در خراسان رباب را با آرشه مینوازند. این گزارش میتواند ثابت کند که نوازندگی با آرشه خیلی پیشتر از گزارشِ آن سفرنامه رواج داشته است.
آرشه یا کمانه در ساز کمانچه:
در حالت کلی، ساز کمانچه به شکل عمودی در یک دست قرار میگیرد و کمانه(آرشه) به شکل افقی در دست دیگر نوازنده است و با حرکت رفت و برگشت روی سیمها کشیده میشود. حرکت کمانه قدرت و ظرافت میخواهد. برای اجتناب از یک نواختی، باید بعضی از نتها را با حرکت قویتر کمان، با یک درّاب یا بازگشت به واخوان نواخت؛ این امر فقط مربوط به ذوق و استعداد در موسیقی نیست، بلکه مستقیم با شناخت موسیقی و فهم کامل ردیف و ساز در ارتباط است. این است که امروزه کسانی که این ساز را مطلوب بنوازند انگشتشمار هستند و در بسیاری از قطعات ویولن را جایگزین کردهاند!
- آثاری نیز در چین باستان به استفاده از آرشه اشاره دارند که صحت آنها قطعی نیست. یک تئوری دربارهی آرشه میگوید که استفاده از آن در چین آغاز شده، بعد به ایران و روم و بیزانس رسیده و از آنجا از آفریقای شمالی به اسپانیا رسیدهاست… تئوری دیگر میگوید که استفاده از کمانه در چهار مرکز چین، ایران، بیزانس و اسپانیا مستقل از هم در حدود قرنهای ۹ و ۱۰ میلادی شکل گرفتهاست. هیچکدام از این دو تئوری تاکنون به اثبات نرسیدهاند… (ویکیپدیا)
- منابع: کتاب “سنت و تحول در موسیقی ایرانی” – ویکیپدیا (؟)
. . . . . . . . . . ما را در تکمیل مقالات یاری کنید . . . . . . . . . .