- مستند – پرتره
- موضوع: نگاهی نقادانه به آثار و زندگی محمدرضا شجریان
- فیلمی از مهدی طوسی 1397
- لینک قانونی فیلم در رسانه فیلیمو
- مشاهده ی تیزری از فیلم در خبرگزاری ایسنا
شجریان از سپیده تا فریاد
فیلم مستند “شجریان؛ از سپیده تا فریاد” روایت بخشهایی از فعالیت هنری و فراز و نشیبهای اجتماعی و سیاسی زندگی استاد شجریان است که در گفتگو با همکاران و یاران نزدیکش همچون حسین علیزاده، داریوش پیرنیاکان و حمیدرضا نوربخش به زوایای مختلف آن پرداخته است… مصاحبهی استاد شجریان با صادق صبا، مدیر سابق شبکه بیبیسی فارسی نیز در بخشی از این مستند به تصویر کشیده شده و در ادامه به گفتگوی ایشان با روزنامه ایران اشاره میشود…
- کارگردان: مهدی طوسی
- تهیهکننده: امیرحسین زحمتکش
- نویسنده: حمیدرضا بوالی، مهدی طوسی
- با حضور بهترین های موسیقی:
محمدرضا شجریان
داریوش پیرنیاکان
حسین علیزاده
حمیدرضا نوربخش - گویندگان: ناصر طهماسب، محمدرضا گودرزی
- مصاحبهکننده: یاسر شیخی یگانه، مهدی طوسی
- طراحی پوستر: لیالی
- گرافیک و تدوین: علیرضا ملاجعفری، امیرحسین زحمتکش
- “از سپیده تا فریاد” ساخته مهدی طوسی است که البته خیلی دیده شده؛ چون بیبیسی چندین بار آن را پخش کرده است. مستند روایت سریع و دوستداشتنی از شجریان دارد. یادداشت آصف سعادتی در سلام سینما را درباره فیلم بخوانید: “مهمترین نکته فنی مستند از سپیده تا فریاد ریتم خوب آن است. در عین حال روایت بدون لکنت و با استحکام اثر آن جذابیت را برای مخاطب دوچندان خواهد کرد، صدای مخملین ناصر طهماسب مثل همیشه هم کیفیت کار را برای مخاطب تایید میکند و هم آرامش خاصی در دل او ایجاد میکند، نگاه جانبدارانه به پرتره ندارد و سعی دارد منصفانه به موضوعات بپردازد، انتخاب افراد مورد مصاحبه هم بسیار هوشمندانه صورت گرفته و یک اثر قابل قبول از هر نگاهی را میسازد… (روزنامه توسعه ایرانی)
- چاووش خوان! شرح هجران مختصر کن. این فیلم، اثری بیآلایش است که هدفی جز همدلی و کنار گذاشتن منیتها ندارد، مستندی تشریحی (نریشن و دانای کل) که به نگرش هنری و سیاسی استاد آوازخوان ایرانی، محمدرضا شجریان میپردازد، کارگردان با استفاده از حوادث سیاسی ایران، زندگی سوژهاش را روایت میکند، روایتی در بستر موسیقی با چاشنی سیاست. هویت صاحب پرتره برای مخاطب قابلدرک و تفسیر میشود، زیرا مهدی طوسی (کارگردان مستند) برخلاف مستندهای شخصیت محورِدیگر، انعکاس درون صاحب پرتره را پشت تاریخ تولد و کودکی سوژه مخفی نمیکند، و مستقیم به اصل مطلب میپردازد. اثری که شاید غبارها را از چهره سوژهاش پاک کند… در هر حال مستند «شجریان؛ از سپیده تا فریاد» در همین یک مصرع از اشعار ملکالشعرای بهار «مرغ بیدل! شرح هجران مختصر، مختصر، مختصر کن» خلاصه میشود. (فارس)
- صدا و سیما خرق عادت کرد و در اقدامی عجیب در روزهایی که هیچ مناسبتی نداشت به یکباره فیلمی درباره استاد شجریان را در شبکه افق رونمایی کرد. «از سپیده تا فریاد» مستندی با استاندارهای رایج در حوزه تلویزیون بود که عاری از هر خلاقیتی در روایت، به سفارش خبرگزاری تسنیم توسط مهدی طوسی کارگردانی شد. اینکه فیلمساز و خبرگزاری تهیهکننده فیلم تلاش میکنند روایتی یکسویه و کاملا جانبدارانه به نفع خود و جریان مطبوعش از آنچه که پیرامون استاد شجریان در سالهای اخیر اتفاق افتاده ارائه دهند چندان محل تعجب نیست… اینکه تلویزیون وقتی بخواهد پیرامون تخریب شخصیتی شناخته شده از بدیهیترین اصول بی منطقش همچون نشان دادن سازها و ابزار موسیقی عدول کند عجیب است… (سینماسینما)
- طوسی کارگردان “شجریان؛ از سپیده تا فریاد” در پاسخ به این سوال خبرنگار ایسکانیوز که قصد داشته چه زاویهای از زندگی محمدرضا شجریان را به تصویر بکشد، گفت: همانطور که گفتم مسالهای که درباره آقای شجریان بعد از سال 88 پیش آمد بدلیل برخی ورودهای جانبدارانه که هنوز هم کم و بیش ادامه دارد، شبیه به یک کلاف نسبتا سردر گم شد… (ایسکانیوز)
- جایگاه هنری استاد شجریان، جایگاه مشخصی است و نیاز به بازآفرینی ندارد. به گواه بزرگان گذشته و اکنون، موسیقی اصیل ایشان و هنرشناسان همچنان بلارقیب در قله آواز ایرانی ایستاده است. تنها مشکل ماجرا اینجاست که این جنس مواجهه های مبتذل سیاسی که مصادیق زیادی دارد، زنگار یا گردی بر این ساحت و وقار موسیقایی و هنری نشانده است که به نظر میرسد روشنگری و تبیین ماجرا بتواند در جداسازی ساحت عوالم سیاستزده از جایگاه و منزلت هنری ایشان کارگشا واقع شود… (روزنامه فرهیختگان)
- منابع اینترنتی: توسعه ایرانی – فارس – ایسکانیوز – روزنامه فرهیختگان – سینماسینما
- پژوهشگر: هدا ابراهیم نژاد ارجمندی