خانه › آوانگار › کلاسیک ایران › آلبوم
صبح مشتاقان
- آواز ابوعطا (دستگاه شور)
- ساز و آواز – ساز و آواز گروهی – تکنوازی
- ناشر : چهارباغ بانگ 1366
- خرید قانونی آلبوم از درگاه بیپ تونز
صبح مشتاقان به آهنگسازی استاد پرویز مشکاتیان – و به تشویق استاد شجریان با آواز علی جهاندار – در اواسط دههی شصت آفریده شد؛ این آلبوم به زعم بسیاری از کارشناسان این حوزه، یکی از بهترین های آن دهه بوده است و به نظر می رسد نوای مشکاتیان آنچنان جنون انگیز است که در همکاری های او با خوانندگانی غیر از استاد شجریان نیز شاهکار می آفریند؛ در هم تنیدگی سنتور مشکاتیان و صدای علی جهاندار ما را بر آن می دارد که بیش از پیش در کنه شعر سعدی خودمان را غرق کنیم و در صبحی که از آن مشتاقان است یادمان بیفتد که “بخدا اگر بمیرم که دل از تو برنگیرم…” و به سوز سنتور به سوگ صدای جهاندار، ناگزیر به اشک زمزمه می کنیم: “مده ای حکیم پندم که به کار درنبندم که ز خویشتن گزیر است و ز دوست ناگزیرم.”
- آهنگساز: پرویز مشکاتیان
- خواننده: علی جهاندار
- ترانه سرایان: سعدی، حافظ
- نوازندگان (گروه عارف):
سرپرست گروه: پرویز مشکاتیان (سنتور)
داوود گنجه ای (کمانچه)
داریوش پیرنیاکان (تار)
محمد فیروزی (بربط)
منصور سینکی (تار-تارباس)
جمشید عندلیبی (نی)
اردشیر فهیمی (قیچک)
جمشید محبی (تنبک)
اردشیر کامکار (دف)
تکنوازان: پرویز مشکاتیان-داوود گنجه ای-داریوش پیرنیاکان
- صدابردار: منوچهر ریاحی
- پیش درآمد ابوعطا
- سلو سنتور
- مضراب پرانی سنتور
- سنتور و آواز (شعر سعدی) – به خدا اگر بمیرم که دل از تو …
- ضربی ابوعطا (گروه نوازی)
- آواز حجاز، عراق، عشاق و فرود
- آواز سیخی (سوال و جواب گروه) – ز دستم بر نمی خیزد که یک دم …
- آواز کرد بیات همراه با تار – به خاک پای عزیزت که عهد نشکستم …
- تصنیف یار دلنواز (شعر حافظ) – زان یار دلنوازم …
- دو نوازنده شناخته شده از نسل تازه موسیقی در ابتکاری به مناسبت سالگرد درگذشت پرویز مشکاتیان قطعه چند مضراب حجاز او در آلبوم صبح مشتاقان را با خوانش و تنظیمی تازه منتشر خواهند کرد… پویا سرایی آهنگساز و نوازنده سنتور میگوید: “این قطعه از کودکی با من بوده است، همواره آنرا زمزمه کردهام و احساسم همیشه این بود که این قطعه نمودِ صوتیِ شخصیت استاد است. نمیخواهم این احساس حالت القا یا تحمیل داشته باشد ولی شاید جالب باشد بدانید تا به حال با دوستان نسبتا زیادی نیز در این مورد صحبت کردم و آنها هم با من هم عقیده بودند. نمیدانم ملاحت، شیرینی یا شوریدگیِ جملهپردازی این چهارمضراب موید این حس است یا چابکی و شنگولیِ آن. به هرترتیب قرار من و مصباح قمصری، ضبط یک قطعه از آثار استاد با برداشت و تنظیمی جدید بود. تا لحظه ای که وارد استودیو شدم. این قطعه قرار بود شورانگیز باشد؛ اما یکباره نظرم عوض شد. به همین جهت، این قطعه تنها یکبار، مطلقا بدون هیچ ویرایش و با پاساژها و مختصات بداهه، صورت گرفت.” (همشهری آنلاین)
- پیوند خانوادگی مشکاتیان با شجریان سبب شده بود این دو تن در تمامی دهه شصت به نقطه اوج موسیقی سنتی تبدیل شوند تا اینکه اندک اندک اختلافات سر باز کرد، هر دو آلبومهایی را با همکاران دیگری منتشر کردند. پیش از آن مشکاتیان به تشویق شجریان آلبومی را با عنوان صبح مشتاقان با آواز علی جهاندار در نغمه ابوعطا منتشر کرده بود. صبح مشتاقان اقبالی مناسب یافت و سبب شد تا مشکاتیان به صرافت کاری دیگر با علی جهاندار بیفتد؛ “مژده بهار”. به گفته جهاندار در گفت وگویی با روزنامه شرق، همکاری او در این اثر قربانی برخی اختلافات شد و او ترجیح داد پا از این کار کنار بکشد تا فضا برای خوانندهای دیگر باز شود؛ ایرج بسطامی که پیش از آن یک بار تجربه همکاری با مشکاتیان را در آلبوم افشاری مرکب یافته بود. (بی.بی.سی)
- در جلد آلبوم به قلم استاد محمدرضا شجریان چنین آمده است: “روزی که تو و دیگر فرزندانم را به آموزش موسیقی آواز پذیرفتم به امید روزی بود که شاگرد شما باشم. چون این بالاترین سربلندی هر آموزگاریست. ولی باید بدانی که هنر موسیقی در هر کسی، روزی دلپذیر و چشمگیر می شود که به پذیرش نهاد دیرپسند و سختگیر مردمان و بزرگواران ایران درآید همچنان که این ملت کهنسال در میان هزاران سخندان و شاعر نامی خویش به پنج تن به نامهای حافظ، سعدی، مولانا، فردوسی و نظامی گنجوی، صد در صد سر انگشت پذیرش نهاده است و… و دیگر بزرگان به پذیرش نسبی ملت مشکل پسند ایران دست یافته اند…”
- «شعر بی واژه»؛ سومین جلد این اثر هفت جلدی که به نگارش و ویرایش علیرضا جواهری (از شاگردان مشکاتیان) است، شامل نت نگاری های قطعات افشاری مرکب در آواز افشاری، کنسرت گروه عارف نوا (پاریس)، کنسرت گروه عارف، افشاری، سخن دوست، نوا، صبح مشتاقان در آواز ابوعطا و تکنوازی سنتور در شور است. در این کتاب پیش از مقدمه شعری از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی است که از دوستان صمیمی زنده یاد مشکاتیان بوده است. (خبرآنلاین)
منابع: جلد آلبوم – همشهری آنلاین – بی بی سی – خبرآنلاین
. . . . . . . . . . ما را در تکمیل مقالات یاری کنید . . . . . . . . . .