خانه › آوانگار › کلاسیک ایران › آلبوم

دیلمان
- دستگاه چهارگاه، سه گاه، شور
- ساز و آواز – تکنوازی – ساز و آواز گروهی
- ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 1373
- سایتی برای خرید قانونی در حال حاضر نیافتیم!
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان در سال 1350 بخش تازه ای با عنوان “مرکز تهیه نوار و صفحه برای کودکان و نوجوانان” تشکیل داد، با مدیریت “احمدرضا احمدی” شاعر معاصر. به ابتکار او در این مرکز مجموعه ای غنی از آواز، قصه و موسیقی تهیه و تولید شد. از برجسته ترین و ماندگارترین تولیدات این دوره از کانون، مجموعه آثاری است که به همت و آهنگسازی “کامبیز روشن روان” برای آشنایی مخاطبان نوجوان با موسیقی کلاسیک ایرانی (موسیقی سنتی ایرانی) تهیه شد؛ صفحات گرامافونِ “ردیف های موسیقی ایرانی” در مجموعهی “صدا برای نوجوانان” نیز در شمار همین آثار جای دارد که در سال 1354 همراه با آواز استاد محمدرضا شجریان تولید و منتشر شدند با عنوانهای: همایون – ماهور، نغمه بیات ترک – نغمه اصفهان – ماهور – نوا، مرکب نوازی – ابوعطا (افشاری) – شور – سه گاه – چهارگاه – نغمه دشتی.
مجموعه ی شنیدنی و ارزشمندی که نام برده شد و در زمان خود از آثار پرفروش موسیقی ایرانی بود، ابتدا به صورت صفحات گرامافون، سپس چهار نوار کاست، بعدها در دهه هشتاد به صورتِ سی دی و در دهه نود در پلتفورمهای مجازی پخش شد و پس از سالها همچنان مورد استقبالِ علاقه مندانِ موسیقی ایرانی است.
در سال 1373، کانون پرورش فکری، تلخیصی از چهار نوار قبلی را در یک کاست با عنوان “دیلمان” منتشر کرد.
- انتخاب و تنظیم: به کوشش کامبیز روشن روان
- خواننده: محمدرضا شجریان
- ترانه سرایان: حافظ، سعدی، ه.ا.سایه
- نوازندگان:
اسماعیل تهرانی (سنتور)
هوشنگ ظریف (تار)
مهربانو توفیق (سه تار)
رحمت اله بدیعی (کمانچه)
کمال سامع (نی)
محمد دلنواز (عود)
- مدیر تولید: محمد اولیایی
- کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان- واحد تولید نوار و موسیقی- تهران 1373
از روی جلد کاست (معرفی ترانه ی آوازها)
روی اول:
- چهارگاه: هدی، پهلوی – آواز با تار: تصنیف چهارگاه. (من همان نایم که گر خوش بشنوی…)
- سه گاه: مخالف و فرود، آواز با کمانچه (باز آی و دل تنگ مرا مونس جان باش…) – چهار مضراب با سنتور – پیش درآمد – چهار مضراب با تار – رنگ سه گاه.
روی دوم:
- آواز شور همراه با کمانچه (ندانمت به حقیقت که در جهان به که مانی…) – پیش درآمد – چهار مضراب – تصنیف از عارف – رِنگ از رکن الدین مختاری.
- دیلمان، آواز همراه با کمانچه (دل از من برد و روی از من نهان کرد…) – قطعه در قفس از ابوالحسن صبا
- در بخشهایی از مقاله “پارههایی از موسیقی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان” نوشته ” امید انارکی” اینطور آمده است: “… در زمینهی تولیدهای موسیقایی کانون، احمدرضا احمدی چهره شاخصی است. احمدی نه موسیقیشناس بود و نه موسیقیدان؛ و این نقص در آن برههی تاریخی اتفاقاً به نفع کانون و فرهنگ اجتماعی تمام شد. خود احمدی نیز در گفتوگویی به این اشاره میکند که حُسن ماجرا در این بوده است که او موسیقی نمیدانسته، وگرنه حتی یک صفحه هم در کانون تولید نمیشد؛ چرا که او درگیر این مسئله میشد که چه چیز خوب است و چه چیز بد. … تولیدهای موسیقی کلاسیک ایرانی کانون شامل صفحاتی است در قالب موسیقی دستگاهی که گروهی متشکل از نوازندگانی خبره، با آواز محمدرضا شجریان و به سرپرستی کامبیز روشنروان ضبط و منتشر کردهاند. همچنین، آثاری از ساختههای فرامرز پایور و مجموعه تصنیفهای عارف و شیدا که اسماعیل واثقی آنها را تنظیم مجدد کرده است. نقطهی عطف این تولیدها انتشار همان مجموعهی موسیقی دستگاهی است که با نیت معرفی و آشنایی با محتوای دستگاههای موسیقی ایرانی و رپرتوار ردیف انجام شد. …حاصل کار نمونهای درخشان از رپرتوار ردیف است که برخلاف تصور، ابداً نمونهای آموزشی و کسلکننده نیست و ارزشهای هنری و کیفی درخشانی دارد و علاوهبر معرفی محتوای گوشههای ردیف، فرم اجرایی موسیقی ایرانی را در قالب یک سوییت بهخوبی عرضه میکند. … (انسان شناسی و فرهنگ)
- منابع : جلد نوار – انسان شناسی و فرهنگ
. . . . . . . . . . ما را در تکمیل مقالات یاری کنید . . . . . . . . . .