عشق داند
رده: کلاسیک ایرانی
اساتید بزرگوار «محمدرضا شجریان» و «محمدرضا لطفی» در 14 اسفند ١٣۵٩ کنسرت عشق داند را همراه یکدیگر در سفارت آلمان اجرا کرده اند؛ در آغاز مقدمه تار را می شنویم و سپس، ساز با آواز همراه می شود و گوشه های مختلف آواز ابوعطا در دستگاه شور، پیاپی در جوار هم نقش میبندند و در انتها با تصنیف «بهار دلکش» ساخته «درویش خان» پایان می یابد.
(در جلد این آلبوم نوشته شده است که تصنیف بهار دلکش ساخته و سروده ی عارف قزوینی است! در حالیکه در منابع بسیاری عنوان شده این آهنگ را ملکالشعرا بهار سروده و درویش خان آهنگسازی کرده است. در بخش “بیشتر بخوانیم” به این موضوع اشاره شده است. علت این این جا به جایی نیازمند پژوهش بیشتر است…)
- آهنگسازی و تنظیم: محمدرضا لطفی، درویش خان
- خواننده: محمدرضا شجریان
- ترانه سرایان: حافظ، بابا طاهر، ملک الشعرا بهار (عارف قزوینی؟؟)
- نوازنده: محمدرضا لطفی(تار)
- مسترینگ و تدوین دیجیتال: استودیو بل / ریموند موسسیان، همایون شجریان
- طرح: مژگان شجریان
- امور چاپ: محمدعلی رفيعي
(از روی جلد آلبوم)
- تکنوازی تار
- ساز و آواز (درآمد ابوعطا: فرازهای اول و دوم و سوم) – غزل حافظ
- ادامه ساز و آواز (حجاز، جامه دران، فراز دوم حجاز)
- ادامه ساز و آواز (کرد بیات: فرازهای اول و دوم، اوج، اصفهانک و فرود)
- ادامه ساز و آواز (گوشه ی دشتستانی، خسرو شیرین، دشتستانیات) – باباطاهر
- تصنیف “بهار دلکش” (شعر و آهنگ عارف قزوینی؟؟)
- عشق داند یا کنسرت ابوعطا، عنوان یک آلبوم موسیقی کلاسیکِ ایرانی است با آواز محمدرضا شجریان و نوازندگی تار محمدرضا لطفی، که در تاریخ 14 اسفند 1359 در سفارت آلمان اجرا شده و به طور رسمی در سال 1376 منتشر گردیده است. نامگذاری این اجرا، در ارتباط با بیتِ “عاقلان نقطه ی پرگار وجودند؛ ولی/عشق داند که در این دایره سرگردانند” از غزلی از حافظ است که در آواز اجرا میشود و اشعار آن از حافظ، باباطاهر و عارف قزوینی است. (حقوق نیوز)
- در این نوار تصنیف منتسب به عارف است؛ در حالیکه در نشر اول این آلبوم (کنسرت ابوعطا، شجریان 2) آهنگ از درویش و شعر از بهار است. نیز بشنوید در: (آلبوم سه کاسته ی رادیو تلویزیون ملی ایران؛ ترانه های ایرانی 2، شجریان، گروه فرهنگ و هنر) همچنین بشنوید در: (سی دی سلسله ی عشق) که آهنگساز را درویش خان و ترانه را در نغمه ی دشتی و تنظیم را از فرامرز پایور دانسته است… آهنگ از درویش خان و شعر از ملک الشعرا بهار است در جشن مجلس شورای ملی، به نفع حریق زدگانِ شهر آمل تخصیص داده شده که در سال 1294 خوانده و اجرا گردیده، بندهای دیگر در دیوان عارف (؟؟) آمده! … مجله موسیقی در شماره ی 17 صفحه 6 آهنگ این تصنیف را از درویش خان می داند و در شماره ی 20 صفحه 6 از عارف؛ و در هر دو مورد شعر تصنیف را از ملک الشعرا بهار. (تصنیف ها، ترانه ها و سرودهای ایران زمین، چاپ شانزدهم، ص: 62)
- منابع فیزیکی: جلد آلبوم – کتاب تصنیف ها، ترانه ها و…
- منابع اینترنتی: حقوق نیوز
- گردآوری: چهلگوشه